nuffnang adds

Friday, December 18, 2015

Crush

Assalamualaikum

#noted sesi meluah kan perasaan ANGAU
       
    Lama betul aku tak update blog ni, aku pun baru penat balik kerja partime kat sebuah kiosk kedai makanan, Sebenarnya kebelakangan ni pikiran dan hatiku ini asyik teringat pada 2 orang insan ini. heheh. sebenarnya aku ade minat pada 2 orang yang berlainan .Yang pertama ,seorang junior mahasiswi satu kelas Applied Statistics. Hanya tuhan je tahu camne perasaan happy nye  bila dapat eye contact ngan die. Wajahnya tersangat lah ayu sehinggakan fikiran aku terus ke masa depan alangkah bahagia nye kalau aku dapat berumah tangga dengan die hehehe, kelaut.. tapi sayangnya aku ade sekali je conversation bersamanya itu pun aku yang mulakan, aku pun tak tahu nak approach macam mane tapi aku berani kan diri tanye tarikh test 2 yang akan datang,hanye sekali tu sahaja. Tapi entah aku perasan sendiri atau tidak die ade curi 2 pandang aku dari sisi. Bila ade mase kami bertentangan mata jantung aku berdegup dengan laju,huhu, ini kah penangan dari seorang yang ditakrifkan sebagai "CRUSH" .. Sungguh aku teramat suka ,kagum dan tertarik pada mu wahai kekasih pujaan hati ku hehehe.  Aku tak sempat hendak mengenali mu , cume kau tahu kau ade mahasiswi dari fakulti Chemical Engineering dan aku pula Civil Engineering hehee.Minggu depan dah mula Study week dan Final Exam untuk semester last aku di U** ni.Mungkiin  aku berpeluang hendak melihat wajah nye ketika hendak masuk dewan Finak Exam nanti agaknye. I LOVE U Stranger .

      Sebenarnya ni sem terakhir aku di Universiti ni, sejak tahun satu sehingga tahun akhir ni aku takde dan tak pernah simpan perasaan pon kat sesiapa ,sume kawan perempuan aku anggap rakan seperjuangan. Biarlah masa berlalu dan mungkin perasaan ni akan hilang,Betul lah kate orang bila kita dapat tengok orang yang kita betul betul minat dan kagum, kita akan rase sangat gembira ,Hati ni berbunga haahaharr...to be continue , crush aku yang kedua kat kelas applied Calculus pun tak cerita lagi ni hehehe..

Friday, April 24, 2015

Hati Perempuan

Sinopsis Hati Perempuan
Drama ini mengisahkan Yuhanis (Mia Ahmad), seorang gadis tegas dan berdikari bekerja sebagai seorang arkitek di syarikat Izzudin & Co. Manakala, Tengku Zari (Syarul Ridzwan), jejaka kacak yang juga CEO Paradigma Holding, mempunyai rangkaian perniagaan seluruh dunia. Ketampanan dan kekayaan Tengku Zaril sering menjadi kegilaan gadis-gadis tetapi tidak pada Yuhani. Bagi Yuhanis, Tengku Zaril ialah lelaki kaya yang sinis dan menjengkelkan.

Mia Ahmad sebagai Yuhanis ..Manis 
Tetapi entah mengapa Tengku Zaril tiba-tiba melamar Yuhanis sedangkan sering sahaja mereka berselisihan faham sewaktu berurusan. Idea gila Tengku Zaril ditolak kerana Yuhanis masih lagi memendam luka yang masih lagi berdarah di hati setelah ditinggalkan Daniel Idrus (Hafreez Adam). Namun Tengku Zaril tidak putus asa dan cuba memenangi hati Yuhanis dengan alasan mereka saling memerlukan.

Tengku Zaril mula berubah sikap kerana baginya tiada perempuan lain yang boleh dijadikan isterinya melainkan Yuhanis. Kedatangan rombongan keluarga Tengku Zaril untuk meminang mengejutkan Yuhanis lebih-lebih lagi apabila ibunya turut memerima pinangan keluarga Tengku Zaril. Yuhanis kini terperangkap dengan soal hati bukan sahaja pada Tengku Zaril malah juga pada rakan sekerjanya Nizam (Aidil Aziz) dan Daniel, bekas kekasihnya. Bakal bersatukah dua jiwa ini jika Tengku Zaril, hatinya masih kosong dengan erti cinta sebenar manakala Yuhanis masih berpaut pada cinta yang lama?


Tuesday, April 14, 2015

Rich Man Poor Woman (japanese Tv Series 12 episodes )

Oguri Shun plays Hyuga Toru, an affluent man whose personality is on the contrary, speckled with flaws. A CEO of an IT firm who is published on Forbes as a billionaire, Toru attained his fortune through chance and pure luck. A woman who meets Toru and eventually becomes attracted to him is Sawaki Chihiro, played by Ishihara Satomi. Chihiro is a hardworking college student at Tokyo University who has prepared for her future as much as she possibly could through studies and obtaining licenses. Despite her efforts, she has yet to land a job. Upon meeting Toru, she begins to unravel a genuine pureness inside him and solitude resulting from such pureness, which eventually draws her closer to him. The two repeatedly conflict each other, but little by little learn about one another to grow and develop together.
Despite the worldwide recession and financial difficulties, there are people like Mark Zuckerberg who began work from merely an apartment room or a garage that end up growing to be companies generating over ten billion dollars revenues after merely 10 years or so, embracing their new found wealth by living the dream life. Whether it's a game or application software, Ecommerce, or other IT related firm, there are more than a few who rose in fame to such status in recent years. On the other hand, Japan's unemployment rate for new grads dropped to a record low and those who want to work are unable to, or their wishes to work at their company of choice is not granted.
A Cinderella story of the real world. Will the two be able to compromise their values and lifestyles to become a happy couple? 

Wednesday, April 8, 2015

Construction Machinery- Excavator

Excavator
Excavators are heavy construction machineries. It also called diggers. They are made up by multiple parts such as stick, bucket and cab on rotating platform. Many people believe excavators are only be used for digging of trench, holes and foundation. Actually, excavator can also be used as mining, scraping and moving large objects and river dredging.



 river dredging work

Many modern excavators are used for building and clearing building debris. Excavator also can be useful machineries that can do the work that we did not even think such as driving piles and brush cutter. Each type of construction excavator works a bit differently because they are designed for a specific purpose.

driven piling work

The main part of an excavator consist of
·       Motor or driving system

Excavators can have a variation of different motors. The motor can be run by petrol, diesel and electric. Electric excavators are really rare but exist in construction work.

·       The arm

“attachment” is another word of the arm. The most regular termination is clawed bucket. The arm is occasionally controlled by an advanced system of hydraulics with levers that are inside of the cab of the excavator

·       Excavator locomotion

most excavators have a design that grants a 360-degree movement of the arm and the cab. Track design allow the cab and arm to swivel without lose  flexibility





 Excavator components

Wednesday, April 1, 2015

Fast and Furious 7



        Furious 7, also known in the UK as Fast & Furious 7 will be the seventh installment ofThe fast and Furious Series. Vin Diesel, (the Late) Paul Walker Dwayne Johson, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Chris Bridges, Elsa Pataky, Lucas Black and Jason Statham so far have been confirmed, and will all reprise their previous roles from the franchise.

         Continuing the global exploits in the unstoppable franchise built on speed, Vin Diesel, Paul Walker and Dwayne Johnson lead the returning cast of Fast & Furious 7. James Wan directs this chapter of the hugely successful series that also welcomes back favorites Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, Elsa Pataky and Lucas Black. They are joined by international action stars new to the franchise including Jason Statham, Djimon Hounsou, Tony Jaa, Ronda Rousey and Kurt Russell. Neal H. Moritz, Vin Diesel and Michael Fottrell return to produce the film written by Chris Morgan.
.

Sunday, April 27, 2014

Keestimewaan Anak yatim

ALLAH telah berfirman

surah Al -an'am ayat 152

Dan janganlah kamu mendekati (mengguna atau membelanja) harta anak yatim,kecuali dengan cara yang lebih bermanfaat hingga dia dewasa.Dan sempurnakanlah sukatan dan timbangan dengan adul.kami tidak membebankan seseorang melaikan sekadar kesanggupannya. Dan apabila kamu berkata (memberi keterangan) : ''Maka hendaklah kamu berlaku adil sekalipun dia adalah kerabatmu,dan tunaikanlah janji Allah. yang demikian itu diperintahkan Allah kepadamu agar kamu ingat.


Saturday, December 21, 2013

Cara Menghadapi perpisahan please la wehhh

Break Up!!!
                                                             

Kita semua pernah melaluinya sekurang-kurangnya sekali dalam hidup . Sama ada ia adalah keputusan bersama, ditinggalkan, atau perpisahan yang kasar, ia tetap sakit. Tidak ada yang salahnya dengan anda masih berkawan dengan EX anda,.. Berikut adalah beberapa tips untuk mengatasi perasaan bercampur baur tersebut (Benci,sedih,Geram dan sebagainya)



DAMN TRUE..

  • Bersikap Positif
          Memang perpisahan adalah situasi yang teruk,, tetapi 90 peratus daripada masanya ia sentiasa berpunca Dari sikap anda yang akan membuat dunia percintaan itu terus berbeza. Hanya kerana seseorang berpisah dengan anda tidak bermakna ada apa-apa yang salah dengan anda sebagai seorang individu. Ia hanya bermakna anda berdua sudah ditakdirkan bukan untuk satu sama lain.  Carilah kekuatan dan kelemahan anda, dan tjanganlah menyeksa diri anda dengan perpisahan ini. Dunia ini tidak akan pergi. Binalah keyakinan diri anda dengan sikap yang positif.  Percayalah, senyuman yang akan mendatang akan membawa kesan yang jauh lebih cantik/kacak pada diri anda dari berkerut kesedihan.

    
  •     Membaca
     Buku adalah cara melarikan diri yang unik dari kehidupan. Ia mengubah pandangan semasa anda terhadap kehidupan dan realiti. Cari buku yang anda akan menikmati, dan apabila anda rasa down, hanya pilih buku anda. Membaca membolehkan anda untuk melarikan diri realiti dan berjalan ke dalam minda penulis. sudah tentu, membaca adalah seperti bermusafir musafir, dan ia akan membantu anda melepaskan diri daripada perpecahan yang menyedihkan ini =(

  • Fokus Lebih pada pelajaran
    Jika Anda Masih bergelar seorang Pelajar, hanya kerana hubungan anda tidak berjaya ini tidak bermakna pendidikan anda tidak turut sama gagal . Alihkan perhatian anda dengan budaya kerja positif  dan kearah  perkembangan di tempat pengajian anda. Tiada perasaan yang lebih baik daripada perasaan kejayaan. Jika anda lelaki anda boleh membuatkan perempuan yakin terhadap diri anda dengan melakukan yang terbaik di sekolah atau di tempat bekerja.

  • Bersukan/Berlatih
    Dengan berpeluh_ dapat melepaskan sedikit tekanan dan juga membantu mengurangkan  kemurungan.

  • KAWAN
    Carilah rakan-rakan anda untuk ketenangan dan nasihat. Jika mereka benar-benar rakan-rakan anda, tetapi kawan-kawan sentiasa bersedia untuk menceriakan anda dan membuat anda berasa lebih baik. Keluar pada waktu malam di luar untuk mengalihkan perhatian diri dari emosi anda. Saya pasti mereka semua pernah melalui perasaan RABAK pada satu-satu masa atau yang lain supaya mereka akan tahu apa yang anda akan telah lalui.

  •   Tukar gaya Rambut Anda hahahahahahahaha
    #New hair- new me
    #Meningkatkan keyakinan diri anda